Hopp til hovedinnhold (trykk enter)
Arkivplan.no
Printer-ikon Utskriftsvennlig versjon

Skadedyr

Skadedyrangrep kan forebygges ved at du stenger skadedyrene ute fra dine omgivelser eller sørger for at de ikke trives der.

Skjeggkre

Siden 2013 har skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) ofte blitt funnet i Norge. De kan forveksles med vanlig sølvkre, men er større, har lengre haletråder og en mer fremtredende behåring. Skjeggkre kan under gode forhold bli opp mot 7 år gamle. Hunnene kan legge opp mot 150 egg i løpet av sin livstid. Skjeggkre lever av både proteinrike næringskilder, lim og papir med mye stivelse og cellulose. Selv om de ikke er et utpreget rovdyr, ser man faktisk at de ofte spiser andre skjeggkreindivider som sitter fast i limfeller.

Hvordan løse skjeggkreproblemer?

Støvsuging

Støvsuging kan være til hjelp for å redusere bestanden. Ved gjentatt grundig støvsuging vil man kunne fjerne voksne individer og nymfer, og på grunn av skjeggkreets lange utviklingstid fra egg til kjønnsmodent individ vil det være enkelt å holde bestanden nede. Støvsuging vil ikke være tilstrekkelig for å slå ut bestanden permanent, siden enkeltindivider vil stikke seg unna. Sprekker og typiske gjemmesteder bør derfor tettes slik at man reduserer antallet skjulesteder. Etter at man har støvsugd må man sørge for at dyrene i støvsugerposen ikke sprer seg igjen. Dyrene dør dersom man for eksempel plasserer støvsugerposen ett døgn i dypfryser.

Limfeller

Limfeller kan også benyttes mot skjeggkre. Systematisk bruk vil bidra til kartlegging av omfanget, samt gi en indikasjon på populasjonsutviklingen over tid. De fleste limfeller er i stand til å fange skjeggkre, men bekjempingseffekten er foreløpig usikker. Massefangst ved utsett av mange limfeller kan gjerne prøves ut som et supplement til støvsuging for å redusere bestanden av skjeggkre.

Laster...